lunes, 28 de noviembre de 2011

Duet Sports en ExpAliments 2011

Un equipo de Duet Sports de los centros de Santa Coloma de Gramenet (Can Zam y Rambla Fondo), participó activamente en la jornada de ExpAliments 2011, celebrada el sábado 26 de noviembre en el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, en el Recinte Torribera de Santa Coloma de Gramenet. El objetivo del evento es trabajar sobre el conocimiento y la experimentación de los alimentos. En esta edición también se mostró la íntensa relación que hay entre la alimentación saludable y la actividad física como fundamentos de nuestra salud.  



Duet Sports, promocionando el ejercicio físico saludable, organizó diversas actividades de taichí y de iniciación a la marcha nórdica, aprovechando el recorrido de una ruta diseñada para tal fin en el interior del mismo recinto. Un éxito de participación.










Sol a casa. Cuina per a adolescents

Nois i noies, aquest Nadal podeu donar un salt qualitatiu i quantitatiu a les vostres habilitats culinàries. Mireu quin curs de cuina més formós que us han preparat a l'espai Cookiteca. Us ve de gust?

Sol a casa. Cuina per a adolescents
Pares, apunteu al vostres fills i aprofiteu-vos de les noves receptes que n'aprendran. Segur que els hi sortiran d'allò més bones.

http://www.cuina.cat/ca/notices/2011/11/sol-a-casa.-cuina-per-a-adolescents-1169.php


.

martes, 22 de noviembre de 2011

ExpAliments 2011 y Duet Sports




El sabado dia 26 de noviembre de 2011, a partir de las 10:30 h, se celebrará la 2ª edición de ExpAliments, en el recinto Torribera, de Santa Coloma de Gramenet, sede del Campus de la Alimentación de la Universitat de Barcelona. La propia Universitat de Barcelona, la Diputación de Barcelona, el PAFES y el PAAS (Generalitat de Catalunya), junto a otros organismos públicos, así como empresas vinculadas al mundo de la alimentación y la salud, participan en la organización del evento. Este año, a parte de conocer y experimentar con los alimentos y la nutrición mediante talleres, conferencias, demostraciones, etc,..., también se ofrecerán talleres de ejercicio físico al aire libre, abiertos a que participen todos los asitentes. Estas actividades encajan en el marco de la estrategia NAOS, para la nutrición, la actividad física y la prevención de la obesidad.





Duet Sports (Centres d'Esport i Salut) fiel a la filosofía de promocionar la salud mediante la práctica del ejecicio físico y el deporte, no ha querido perderse la ocasión de participar en esta jornada festiva y de conocimiento, organizando estos talleres de ejercicio físico. Hay que recordar que la alimentación y la actividad física son los principales pilares que soportan nuestra salud. Duet Sports (Centros de Deporte y Salud) desea y anima a que sus abonados, colaboradores y amigos, participen también en este fantástico acontecimiento.

Las actividades Iniciación a la marcha nórdica y Aprender a caminar, serán desarrolladas en un circuito que recorre el Recinto Torribera, expresamente diseñado para tal fin. Así mismo también se ofrecerá la posibilidad de realizar una actividad de Taichí en una fantástica zona ajardinada del propio recinto. Esperamos vuestra asistencia.

ExpAliments 2011
26/11/2011 
De 10:30 h a 14:30 h
Campus de l’Alimentació - Recinte Torribera
Santa Coloma de Gramenet
Barcelona

Toda la información al respecto de la jornada:

martes, 15 de noviembre de 2011

Escaleras musicales



Tenemos maneras infinitas de motivar a la gente para hacer ejercicio. En esta experiencia, la originalidad y la música son suficientes para conseguirlo.

Un grupo de ingenieros realizó este montaje tan singular para conseguir que las personas emplearan la escalera fija del metro en lugar de las mecánicas. Cerca del 97% de los usuarios utilizaba la escalera mecánica en lugar de la fija. Una simple y genial idea rompió con esa inercia innata que nos conduce a realizar el mínimo esfuerzo en nuestras actividades cotidianas. Los usuarios del metro optaron por hacer ejercicio, sin que ellos mísmas fueran conscientes de nada. El porcentaje de usos de una y otra escalera se invirtió.

La ciencia y la tecnología están para servir y ayudar. ¡Con imaginación y cretividad se pueden conseguir grandes logros!

.

viernes, 11 de noviembre de 2011

Creatividad

De entrada, puede parecer que no tiene nada que ver con la alimentación y la actividad física, pero realmente, sí que está muy relacionado. Los problemas que se nos plantean en la promoción de la salud, o en cualquier otro campo profesional, necesitan de creatividad para avanzar en su solución. Utilizando prácticamente las mismas herramientas, con una buena dosis de ingenio y un poco de tiempo para elaborar proyectos,  podemos conseguir cualquier cosa...

¿Pensáis que la creatividad solo está al alcance de los niños? No, los adutos también tenemos creatividad. Hay que autodescubrirse y dejarla fluir..... ¡Creatividad para todos! 

martes, 8 de noviembre de 2011

Superbróquil



El bróquil (Brassica oleracea var. italica) es una hortaliza de la família de las crucíferas. Está estrechamente emparentado con las coles de Bruselas, la coliflor, la col, etc..., pues pertenece a la misma especie. Este vegetal es rico, sobre todo, en fibra, acido fólico, potasio, calcio, vitamina C y A, y  otras sustancias con efecto antioxidante. Se puede consumir cocido y crudo. Al vapor, salteado, a la papillote, en un pisto, gratinado, o simplemente hervido (mejor escaldado unos pocos minutos). O crudo, bien lavado y en ramilletes pequeños, formando parte de una ensalada, o en vinagre, como otros encurtidos vegetales (ajo, cebolla, pepinillos, etc...).

En el Reino Unido, recientemente ha empezado a comercializarse una nueva variedad de broquil con un alto contenido en glucorafanina (de 2 a 3 veces mayor que en las variedades normales). Esta sustancia, de la que ya es rica normálmente, se cree ayuda a prevenir algunas enfermedades cardíacas y ciertos tipos de cancer. Su sabor es algo diferente al del broquil convencional, ligeramente más dulce.

El nuevo superbroquil se vende como parte de una línea de vegetales que incluye hongos con vitamina D extra y tomates y patatas con selenio. En el mundo de la producción agroalimeria hace muchos años que se trabaja en reforzar el contenido de los nutrientes que tienen efectos positivos sobre la salud.

Se efectuarán pruebas para comparar la salud de las personas que consumen el superbrócoli con quienes comen la variedad regular o no comen nada de brócoli y enviarán los datos a la Agencia Europea de Seguridad Alimenticia el año próximo para poder afirmar en avisos comerciales que el brócoli tiene efectos beneficiosos para la salud.


Las frutas, hortalizas y verduras de las que disponemos hoy en dia son el producto de una concienzuda selección de las variedades más apropiadas y apreciadas para el consumo alimentario, mediante la aplicación de diversas técnicas agricolas. Este proceso de selección no es ninguna novedad, pues lo hemos venido haciendo desde el Neolítico (hace unos pocos miles de años), cuando el hombre comenzó a usar la agricultura para alimentarse, en lugar de exlusivamente la caza y la recolección. Normalmente los criterios de selección que se han seguido han sido gastronómicos y de productividad. Ahora también se siguen criterios nutritivos.

La ciencia al servicio de la nutrición y la gastronomia.

Texto original de la noticia:
http://www.alimentariaonline.com/desplegar_nota.asp?did=9990
.

sábado, 5 de noviembre de 2011

Niños y adolescentes poco activos



Un estudio presentado recientemente en el CSD (Consejo Superior del Deporte) muestra que el 63% de los escolares (entre 6 y 18 años de edad) son practicantes de alguna actividad físico-deportiva fuera del horario escolar, como mínimo, 1 hora a la semana. Desgranando por sexos, supone un 73% de los chicos frente a un 53% de las chicas. Hay que explicar que por actividad físico-deportiva organizada se entiende aquella que es realizada en el marco de una organización, bajo la tutela de una persona que la conduzca (entrenador, monitor, instructor,...).


Para poder obtener beneficios evidentes en la salud, previniendo y combatiendo los nocivos efectos del sedentarismo, los expertos estiman que hay que practicar 1 hora de actividad físico-deportiva al día (organizada o no). Solamente un 43% de los escolares cumple con esta recomendación.
Publicado el estudio de hábitos deportivos de la población escolar en España
Para bajar el estudio, clica sobre la imagen
Un dato a tener muy en cuenta es el hecho de que alrededor de los 12 años de edad, en el paso de la educación primaria a la secundaria, desciende de forma importante el número de horas de práctica de actividad física, organizada o no. La adolescencia es una época en la que se deberia incidir de forma especial para evitar que el hábito deportivo se pierda.

El estudio ha estado dirigido por Marta Pérez Villalba y Jordi Viñas Font, de la consultoria de deporte y ocio ITIK. En su presentación, Xavier Orriols, de la Fundación Alimentum, comentó lo siguiente: "Para cuidar nuestra salud, lo fundamental es comer de forma variada y equilibrada, y practicar regularmente algún tipo de actividad físico-deportiva".

Como conclusión final, habría que hacer una última consideración: los hábitos adquiridos en la infancia y la juventud, serán los que acompañarán a estos niños y adolescentes el resto de sus vidas. Si desde pequeños se habituan a la práctica regular de actividad físico-deportiva, es muy probable que de adultos lo sigan haciendo. Salud para hoy, más salud para mañana.

.

miércoles, 2 de noviembre de 2011

Aliments afrodisíacs: mite o realitat





El concepte de salut també inclou el fet de gaudir d’una vida sexual plena. No ens podem descuidar d’aquesta faceta tan important per l'èsser humà quan ens plategem cuidar-nos.

Des de sempre, s’han fet servir alguns aliments o begudes per el seu suposat efecte afrodisíac, esperant que provoquessin una estimulació del desig sexual. Tothom ha sentit parlar o ha llegit que les ostres, el cava o la xocolata són aliments amb certes “virtuts” afrodisíaques.

Per això especialistes mèdics, psicòlegs, antropòlegs i altres científics, s’han preocupat de buscar explicació a les propietats relacionats amb el plaer sexual que tenen alguns aliments.

Des d’un punt de vista científic, de la mateixa forma que existeix una relació entre la dieta i l’equilibri hormonal, caldria esperar que el desig sexual (mediat per hormones) també estigués influenciat per l’alimentació. El que està clar és que l’estat d’ànim ens predisposa a tenir més o menys desig sexual. Portar una vida molt estressada, o tenir un estat d’ànim melancòlic o angoixat, pot provocar-nos una falta de desig.


Mites

Molts mites sobre aliments afrodisíacs es basen en la idea de que alguns nutrients, tals com certes vitamines o sals minerals, poden reforçar o estimular el desig  sexual:

  • Vitamines liposolubles de l’ou podrien millorar l’ejaculació precoç.
  • La canyella i la vainilla poden afavorir orgasmes més intensos.
  • L’àcid fòlic pot millorar la circulació sanguínia dels genitals.

També pot haver certa relació entre l’aliment que es menja i els efectes que produeix al cos (“de lo que se come se cria”): turbes de “toro” (testicles) o menuts d’altres animals rel.lacionats amb la funció sexual.

“…la xocolata té una textura, un sabor i una aroma que, al introduir-se i desfer-se a la nostra boca, estimula certes terminacions nervioses als llavis, el nas i la llengua, induint-nos la producció d’unes hormones, les endorfines, que actuen de forma directa sobre l’estat d’ànim de les persones.” La xocolata és un aliment que ens proporciona plaer. Això no és cap mite.

Si tenim algun tipus de dèficit nutricional, la nostra funció sexual pot estar alterada. Igual que l’obesitat també la pot alterar. Per això és important menjar de forma correcta. Una dieta sana i equilibrada ens ajudarà a que la nostra vida sexual sigui plena.


Casos demostrats

Dones. A la soja trobem un nutrient, les isoflavones (fitoestrògens), que s’han revelat com un gran ajut en la millora de tota la simptomatologia que desencadena la disminució d’estrògens a la dona a partir de la menopausa. La falta de desig sexual n’és un dels efectes derivats d’aquesta davallada.

A un Hospital de Sevilla es va fer un estudi amb 190 dones post-menopàusiques a les que se’ls hi va donar una dosis constant d’isoflavones durant uns mesos. Es va observar una substancial millora en l’habitual pèrdua de desig sexual que hi ha en aquesta fase de la vida de les dones.

Homes. En homes que per problemes en el seu funcionament renal tenen que fer diàlisi, moltes vegades es produeix un dèficit de zenc (Zn) al seu organisme. El Zn és un mineral imprescindible en la producció de testosterona, la hormona més important en la modulació del desig sexual als homes. En alguns d’aquests casos, una aportació especial i controlada de Zn pot produir una millora en la funció sexual i la libido. Curiosament, les ostres, aliment de referència a la cuina afrodisíaca, son especialment riques en aquest mineral.



No cal perdre de vista que són casos concrets, i que no poden extrapolar-se a la població en general. De vegades, ens trobem amb productes comercials que ens “venen” la idea de que si són útils a certes persones, ho poden ser per a tothom. En el desig sexual, la suggestió és fonamental. L’efecte placebo es produeix molt sovint amb aquests productes: si estem convençuts de que ens farà efecte, segur que funciona.



A part dels suposats efectes estimulants sobre la libido, la cuina afrodisíaca que podem trobar a molts llibres i/o revistes compta amb una gran quantitat d’aliments que tenen molts beneficis per a la salut. A títol d’exemple:

  • els chiles (pebrots picants), estimulen la secreció d’endorfines i de sucs gàstrics
  • l’all, afavoreix la circulació i el flux sanguini i és antisèptic
  • cereals integrals i verdures, rics en vit B, niacina (vasodilatador)
  • fruites tropicals, ens aporten vitamines, minerals i fibra
  • les ostres i altres mariscs, ens aporten zenc, vitamines i minerals

La relació entre els aliments afrodisíacs i la libido és molt més psicològica que fisiològica. Veritablement, el millor afrodisíac és el que genera una bona i estimulant companyia, un ambient adequat (música, llum, olors) i la predisposició per donar i sentir plaer sexual. I fer servir algun aliment com a element de joc eròtic, no és pas mala idea. La xocolata, les fruites o el cava ens ofereixen moltes possibilitats. Fins i tot podem elaborar alguna que altre recepta especial.



Verdures al Curry
cs: cullerada sopera
Ingredients (per a 2 persones):                              

2 pastanagues mitjanes
½  pebrot vermell
200 gr de cigrons cuits
200 gr bròquil
cibulet
2 cs salsa de soja
2 cs curry (barreja de especies d’origen indú)
1 iogurt
1 cs sucre
2 cs oli d’oliva

Trencar en trossos menuts el bròquil. Pelar les pastanagues i tallar-les a rodanxes. Tallar el cibulet. Escalfar l’oli en una cassola i sofregir a foc viu les verdures durant 5 minuts. Afegir el curry i remenar. Afegir el iogur, remenar i deixar coure 5-10 minuts més. Mentrestant, netejar i tallar el pebrot a tires. Esbandir els cigrons en un colador amb aigua freda i després afegir-los a la cassola, juntament amb les tires de pebrot vermell. Posar la salsa de soja i el sucre i coure un parell més de minuts.

Plàtans amb canella
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
1 taronja
50 gr d’ametlles ratllades
2 plàtans petits
2 cs sucre
2 cs oli d’oliva
50 ml de Sherry sec o de vi blanc
1 polsim de canella en pols i 1 branca de canella
Esprémer el suc de la taronja i la llimona i reservar. Torrar una mica l’ametlla ratllada i reservar. Pelar els plàtans i tallar en 2 meitats longitudinalment. Desfer el sucre en una paella, sense parar de remoure, fins aconseguir un caramel clar. Afegir l’oli, barrejar i immediatament fregir una mica els plàtans per les dues parts. Reservar-los. Refredar el caramel que quedi a la paella amb el Sherry o vi blanc i deixar coure el líquid. Afegir la canella en pols, el suc de taronja i llimona i deixar que es faci la salsa durant uns minuts. Posar 2 meitats de plàtan a cada plat i tirar a sobre la salsa i l’ametlla ratllada. Afegir a cada un dels plats  uns trossets de branca de canella per decorar-los.

Peres al vi blanc
Ingredients (per a 2 persones):
2 peres madures
1 tros petit de genjibre (com una nou)
400 ml de vi blanc
50 gr de sucre
2 claus (espècia)
unes fulles de menta fresca
Pelar les peres sense eliminar el tall. Tallar la base de les peres per tal que puguin posar-se dretes. Pelar el gingebre i tallar a fines rodanxes. En una cassola petita, on les peres tinguin l’espai just per estar dretes, coure primer el vi blanc, afegint 300 ml d’aigua, el sucre, els talls de gingebre i els claus. Quan hagi reduït una mica, afegir les peres i a tapant la casola i a foc lent, coure uns 10 minuts o més, en funció de com siguin les peres de dures. Una vegada cuites, treure-les, treure els claus, i reduir fins que es torni el líquid un xarop. Repartir el xarop, encara temperat, entre 2 plats, posant una pera a cada un d’ells. Tallar les fulles de menta a tires i posar-les a sobre de les fruites.

Amanida de fruites
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
2 talls de meló
2 talls de síndria
2 talls de pinya natural (ananàs)
1 préssec
2 cs sucre
unes fulletes de melissa o de menta fresca
4 cs de pipes de carabassa
Rentar la llimona amb aigua calenta. Sequem i després el pelem. Tallem la pell a tires finetes i l’exprimim. Traiem la pell i les llavors a les rodanxes del meló i la síndria. Pelem els talls de pinya i traiem la part central més dura. Pelem el préssec. Tallem la fruita a trossos iguals (no massa grans) i els posem a un bol. Afegim el suc de la llimona, afegim les tires de la pell i la melissa o la menta. Barregem tenint molta cura. Repartim en dos bols o copes grans. Torrem una mica a una paella les pipes de carabassa, sense oli. Quan estiguin les posem per sobre de les amanides.