martes, 31 de mayo de 2011

Tàper d'Arts

Avantatges: decidim i estalviem

Amb l’opció del taper podem dissenyar i elaborar el menú dels nostres fills. I ens estalviem uns diners.

Menjar de taper no és sinònim de menjar malament. Podem invertir una estona en cuinar i congelar per racions (millor etiquetar-les) i descongelar el dia abans a la nevera. Mai reutilitzarem ni congelarem les sobres de les preparacions caseres menjades fora de la nostra llar (sobres de taper).

El grau de seguretat dels menjars que elaborem i consumim depèn de totes i cadascuna de les etapes del procés: des de la compra de la matèria prima fins al seu consum, passant pel transport, la conservació, la manipulació i el cuinat del productes. Temps i temperatura són els dos factors principals que provoquen que els microorganismes proliferin perillosament, originant toxoinfeccions alimentàries.



Estudi econòmic

En el següent quadre podeu veure i valorar, de forma aproximada, com repercutirà l’ús del taper a la vostra economia familiar.

Tipus menú
Cal comprar un taper?
Preu aproximat taper
Preu menú
dia
Preu
menú
Total tres setmanes (15 dies)
Total una setmana (5 dies)
Escolar
No
0,00 €
(1)  6,20 €
93,00 €
93,00 €
31,00 €
Taper (de casa)
20,00 €
(2)  4,00 €
60,00 €
80,00 €
(3)  40,00 €
Taper (de casa)
No, el tenim
0,00 €
4,00 €
60,00 €
60,00 €
20,00 €







.


(1)  Preu fixat per la Generalitat de Catalunya, IVA inclòs. Publicat al DOG.
(2)  Preu aproximat, amb aliments i/o elaboracions convencionals.
(3)  Podem considerar que la inversió del taper és amortitzable a curt termini, doncs el podem fer servir en múltiples ocasions.



Cal seguir unes pautes dietètiques

El dinar, de taper o convencional, tenim que evitar que sigui excessiu, doncs l’activitat segueix per la tarda i, una digestió pesada ens fa disminuir el rendiment físic i intel·lectual. Però cal que sigui suficient, doncs els nens tenen que recuperar forces i créixer.

L’opció d’un plat únic, també és viable. Però sempre aconsello 2 plats..., doncs, normalment triguen una mica més en menjar-los i d’altra banda, és més gran el ventall d’aliments i les seves preparacions.

L’estructura bàsica d’un dinar de migdia, tindria que ser:

  • 1er plat: pasta, arròs, patata o llegum, amb verdura o amanida.
  • 2on plat: carn, peix o ous, amb verdura o amanida.
  • Postres: fruita o iogurt. Fruits secs. Altres.
Aquesta piràmide ens orienta de la variabilitat qualitativa i quantitativa, per portar una dieta sana i equilibrada, que deuria tenir la nostra alimentació.

                                            



I aquí teniu el pesos o volums de les racions en funció de l’edat del comensal.



Cal seguir unes pautes de manipulació i elaboració

Que els nens portin al casal el menjar elaborat la nit anterior o el mateix matí comporta certs riscos de seguretat alimentària que convé tenir en compte. Si es fan bé les coses no hi té que haver cap problema. La temperatura de conservació és fonamental per tenir el màxim de seguretat.

La higiene és l’altre aspecte a considerar. Prèviament a l’elaboració del menjar cal rentar-nos molt bé les mans, i fer servir estris sempre nets. Cal canviar d’estris al passar de manipular aliments crus a cuinats, per evitar les contaminacions creuades.


Plats freds, calents i amanides

Si el menú es té que consumir fred, i l’hem elaborat prèviament, la ració cal introduir-la en un recipient net, tancar hermèticament i conservar-ho a la nevera. Cal treure’l just abans de sortir de casa i transportar-lo en una bossa isotèrmica amb acumulador de fred, per refrigerar-lo de nou al arribar al casal. Si no tenim nevera, cal assegurar-se que l’acumulador de fred mantindrà la temperatura de refrigeració fins al moment del consum.



Menjar fred

Si fem amanides, abans cal rentar les verdures i/o hortalisses (amb unes gotetes de llegiu, 5 minutets, millor….) i tallar-les. Les barrejarem amb la resta de ingredients (pernil dolç, ou bullit, formatge, tonyina,…) just abans del seu consum.


Menjar calent

Una vegada ja tinguem el menjar fet, el deixarem refredar a temperatura ambient no més d’una hora. Mai posar-los en calent a la nevera. Quan estigui fred, ho tapem hermèticament i ho guardem al refrigerador. En el moment del transport, ho posem a la bossa isotèrmica amb acumulador de fred. Pel seu  consum poden escalfar-se (millor a 70ºC), i consumir abans d’una hora. Si fem servir el microones, cal assegurar-se de que l’escalfor ha arribat a tot el menjar, ja que moltes vegades no arriba al 100% de l’aliment. Un bon costum és barrejar el menjar a mesura que s’escalfa.

Plats calents de consum en fred, com carns fredes, o empanades o arrebossades, tenen el mateix procediment però sense l’últim pas.



Atenció, molt de risc amb….

...les elaboracions fetes amb ou, sobre tot en cru, com la maonesa. Si fem truites, cal assegurar-se que l’ou hagi quallat perfectament (cal cuinar a fons el plat). Les maoneses comercials de ració (en sobrets) són ideals per afegir al plat si el nostre menú triat és, per exemple, una “ensaladilla rusa”.

Elaboracions com sopes o purés es poden transportar calentes, en termos, sempre i quan la temperatura no baixi dels 65º fins al moment de consum (no molt després del moment de la seva preparació).

Fer servir productes “estables” e higienitzats és el més recomanable (formatges semi o curats, postres o làctics industrials en lloc de casolans, o carn o peix en lloc de truita).


Opcions de tapers (contenidors): els dos extrems

http://www.valira.com/
Obrir el menú de productes i entrar en Nomad. Per comprar-los, a COFAC, botigues de parament de la llar (menaje) ben assortides, El Corte Inglés, grans superfícies o altres. Son productes de bona qualitat i un preu elevat. Ens permet una bona organització del plats, protecció (tèrmica i mecànica) en el transport i discreció.

http://www.ikea.com/es/es/catalog/categories/series/07694/
Ikea també ofereix tapers en el seu catàleg, dintre de la línea de qualitat vs preu a la que ens té acostumats.

Entre els dos extrems podem trobar moltes altres opcions de diferents marques, en plàstic, vidre o metall. Desaconsellem els tapers de vidre donat la seva fragilitat als cops. Els extremadament barats tampoc són indicats per l’ús que els donarem, donat la poca capacitat de tancar-se hermèticament i poder contenir aliments líquids o semi-líquids amb seguretat.

Pels menjars que calgui escalfar abans de consumir, aconsellem els tapers de plàstic (aptes per aquesta finalitat) més que els metàl·lics, doncs ens permeten posar-los directament al microones, sense necessitat de treure prèviament l’aliment i tenir que posar-ho en un altre recipient. 

Altres marques de tapers que també ens ofereixen bons productes,

Laken
Tupperware
Bodum
etc...

No hay comentarios:

Publicar un comentario