miércoles, 2 de noviembre de 2011

Aliments afrodisíacs: mite o realitat





El concepte de salut també inclou el fet de gaudir d’una vida sexual plena. No ens podem descuidar d’aquesta faceta tan important per l'èsser humà quan ens plategem cuidar-nos.

Des de sempre, s’han fet servir alguns aliments o begudes per el seu suposat efecte afrodisíac, esperant que provoquessin una estimulació del desig sexual. Tothom ha sentit parlar o ha llegit que les ostres, el cava o la xocolata són aliments amb certes “virtuts” afrodisíaques.

Per això especialistes mèdics, psicòlegs, antropòlegs i altres científics, s’han preocupat de buscar explicació a les propietats relacionats amb el plaer sexual que tenen alguns aliments.

Des d’un punt de vista científic, de la mateixa forma que existeix una relació entre la dieta i l’equilibri hormonal, caldria esperar que el desig sexual (mediat per hormones) també estigués influenciat per l’alimentació. El que està clar és que l’estat d’ànim ens predisposa a tenir més o menys desig sexual. Portar una vida molt estressada, o tenir un estat d’ànim melancòlic o angoixat, pot provocar-nos una falta de desig.


Mites

Molts mites sobre aliments afrodisíacs es basen en la idea de que alguns nutrients, tals com certes vitamines o sals minerals, poden reforçar o estimular el desig  sexual:

  • Vitamines liposolubles de l’ou podrien millorar l’ejaculació precoç.
  • La canyella i la vainilla poden afavorir orgasmes més intensos.
  • L’àcid fòlic pot millorar la circulació sanguínia dels genitals.

També pot haver certa relació entre l’aliment que es menja i els efectes que produeix al cos (“de lo que se come se cria”): turbes de “toro” (testicles) o menuts d’altres animals rel.lacionats amb la funció sexual.

“…la xocolata té una textura, un sabor i una aroma que, al introduir-se i desfer-se a la nostra boca, estimula certes terminacions nervioses als llavis, el nas i la llengua, induint-nos la producció d’unes hormones, les endorfines, que actuen de forma directa sobre l’estat d’ànim de les persones.” La xocolata és un aliment que ens proporciona plaer. Això no és cap mite.

Si tenim algun tipus de dèficit nutricional, la nostra funció sexual pot estar alterada. Igual que l’obesitat també la pot alterar. Per això és important menjar de forma correcta. Una dieta sana i equilibrada ens ajudarà a que la nostra vida sexual sigui plena.


Casos demostrats

Dones. A la soja trobem un nutrient, les isoflavones (fitoestrògens), que s’han revelat com un gran ajut en la millora de tota la simptomatologia que desencadena la disminució d’estrògens a la dona a partir de la menopausa. La falta de desig sexual n’és un dels efectes derivats d’aquesta davallada.

A un Hospital de Sevilla es va fer un estudi amb 190 dones post-menopàusiques a les que se’ls hi va donar una dosis constant d’isoflavones durant uns mesos. Es va observar una substancial millora en l’habitual pèrdua de desig sexual que hi ha en aquesta fase de la vida de les dones.

Homes. En homes que per problemes en el seu funcionament renal tenen que fer diàlisi, moltes vegades es produeix un dèficit de zenc (Zn) al seu organisme. El Zn és un mineral imprescindible en la producció de testosterona, la hormona més important en la modulació del desig sexual als homes. En alguns d’aquests casos, una aportació especial i controlada de Zn pot produir una millora en la funció sexual i la libido. Curiosament, les ostres, aliment de referència a la cuina afrodisíaca, son especialment riques en aquest mineral.



No cal perdre de vista que són casos concrets, i que no poden extrapolar-se a la població en general. De vegades, ens trobem amb productes comercials que ens “venen” la idea de que si són útils a certes persones, ho poden ser per a tothom. En el desig sexual, la suggestió és fonamental. L’efecte placebo es produeix molt sovint amb aquests productes: si estem convençuts de que ens farà efecte, segur que funciona.



A part dels suposats efectes estimulants sobre la libido, la cuina afrodisíaca que podem trobar a molts llibres i/o revistes compta amb una gran quantitat d’aliments que tenen molts beneficis per a la salut. A títol d’exemple:

  • els chiles (pebrots picants), estimulen la secreció d’endorfines i de sucs gàstrics
  • l’all, afavoreix la circulació i el flux sanguini i és antisèptic
  • cereals integrals i verdures, rics en vit B, niacina (vasodilatador)
  • fruites tropicals, ens aporten vitamines, minerals i fibra
  • les ostres i altres mariscs, ens aporten zenc, vitamines i minerals

La relació entre els aliments afrodisíacs i la libido és molt més psicològica que fisiològica. Veritablement, el millor afrodisíac és el que genera una bona i estimulant companyia, un ambient adequat (música, llum, olors) i la predisposició per donar i sentir plaer sexual. I fer servir algun aliment com a element de joc eròtic, no és pas mala idea. La xocolata, les fruites o el cava ens ofereixen moltes possibilitats. Fins i tot podem elaborar alguna que altre recepta especial.



Verdures al Curry
cs: cullerada sopera
Ingredients (per a 2 persones):                              

2 pastanagues mitjanes
½  pebrot vermell
200 gr de cigrons cuits
200 gr bròquil
cibulet
2 cs salsa de soja
2 cs curry (barreja de especies d’origen indú)
1 iogurt
1 cs sucre
2 cs oli d’oliva

Trencar en trossos menuts el bròquil. Pelar les pastanagues i tallar-les a rodanxes. Tallar el cibulet. Escalfar l’oli en una cassola i sofregir a foc viu les verdures durant 5 minuts. Afegir el curry i remenar. Afegir el iogur, remenar i deixar coure 5-10 minuts més. Mentrestant, netejar i tallar el pebrot a tires. Esbandir els cigrons en un colador amb aigua freda i després afegir-los a la cassola, juntament amb les tires de pebrot vermell. Posar la salsa de soja i el sucre i coure un parell més de minuts.

Plàtans amb canella
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
1 taronja
50 gr d’ametlles ratllades
2 plàtans petits
2 cs sucre
2 cs oli d’oliva
50 ml de Sherry sec o de vi blanc
1 polsim de canella en pols i 1 branca de canella
Esprémer el suc de la taronja i la llimona i reservar. Torrar una mica l’ametlla ratllada i reservar. Pelar els plàtans i tallar en 2 meitats longitudinalment. Desfer el sucre en una paella, sense parar de remoure, fins aconseguir un caramel clar. Afegir l’oli, barrejar i immediatament fregir una mica els plàtans per les dues parts. Reservar-los. Refredar el caramel que quedi a la paella amb el Sherry o vi blanc i deixar coure el líquid. Afegir la canella en pols, el suc de taronja i llimona i deixar que es faci la salsa durant uns minuts. Posar 2 meitats de plàtan a cada plat i tirar a sobre la salsa i l’ametlla ratllada. Afegir a cada un dels plats  uns trossets de branca de canella per decorar-los.

Peres al vi blanc
Ingredients (per a 2 persones):
2 peres madures
1 tros petit de genjibre (com una nou)
400 ml de vi blanc
50 gr de sucre
2 claus (espècia)
unes fulles de menta fresca
Pelar les peres sense eliminar el tall. Tallar la base de les peres per tal que puguin posar-se dretes. Pelar el gingebre i tallar a fines rodanxes. En una cassola petita, on les peres tinguin l’espai just per estar dretes, coure primer el vi blanc, afegint 300 ml d’aigua, el sucre, els talls de gingebre i els claus. Quan hagi reduït una mica, afegir les peres i a tapant la casola i a foc lent, coure uns 10 minuts o més, en funció de com siguin les peres de dures. Una vegada cuites, treure-les, treure els claus, i reduir fins que es torni el líquid un xarop. Repartir el xarop, encara temperat, entre 2 plats, posant una pera a cada un d’ells. Tallar les fulles de menta a tires i posar-les a sobre de les fruites.

Amanida de fruites
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
2 talls de meló
2 talls de síndria
2 talls de pinya natural (ananàs)
1 préssec
2 cs sucre
unes fulletes de melissa o de menta fresca
4 cs de pipes de carabassa
Rentar la llimona amb aigua calenta. Sequem i després el pelem. Tallem la pell a tires finetes i l’exprimim. Traiem la pell i les llavors a les rodanxes del meló i la síndria. Pelem els talls de pinya i traiem la part central més dura. Pelem el préssec. Tallem la fruita a trossos iguals (no massa grans) i els posem a un bol. Afegim el suc de la llimona, afegim les tires de la pell i la melissa o la menta. Barregem tenint molta cura. Repartim en dos bols o copes grans. Torrem una mica a una paella les pipes de carabassa, sense oli. Quan estiguin les posem per sobre de les amanides.

2 comentarios:

  1. m'apunto les receptes. però pel que he llegit, hauries de incloure les magranes que també es veu tenen efecte afrodisíac: http://cuinescuina.blogspot.com/2011/11/les-magranes.html

    ResponderEliminar
  2. Gràcies,
    fet!,les magranes queden incloses a la llista d'afrodisiacs.

    ResponderEliminar