lunes, 16 de enero de 2012

Física i química a la cuina


En aquest interessant llibre d'en Claudi Mans, amb pròleg del Ferran Adrià, podreu trobar explicacions, fetes de forma atractiva i planera, de molts dels fenomens físics i químics que succeeixen habitualment a les nostres llars quan cuinem, així com les últimes tècniques i tecnologia aplicada al món de l'alta gastronomia.

Presentació del llibre "Sferificacions i macarrons"

Si voleu més informació:



La ciència a la cuina i als aliments. Claudi Mans, catedràtic d'enginyeria química i coordinador del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, ens explica que la cuina té molt que veure amb la química i la física. Encara que les nostres àvies deien allò de "si porta química no és bo ni saludable", cal tenir molt en compte que gràcies a aquesta "ciència química" que ho impregna absolutament tot, i en ocasions tan desacreditada, hem avançat sobre el coneixement del que succeeix al nostre voltant i, en aquest cas concret, ho hem aprofitat per menjar cada dia millor, amb més varietat, abundància i seguretat. L'aplicació d'aquesta ciència química, passa de descriure un fenomen a sintetitzar productes copiant-los de la natura, o creant-los com a nous.

Hi han un gran grup de substàncies que el món de la química ha identificat i estudiat sobradament la seva eficàcia i seguretat, i que podem utilitzar afegint-les als aliments per millorar el seu aspecte, durabilitat, capcitat nutritiva, etc...., són els additius. És química, sí, com l'àcid ascòrbic (vitamina C) que té una taronja, també és quimica. A la nomenclatura d'additius alimentaris, a la vitamina C se li diu E-300.

Vegeu aquest vídeo on es parla de tot això i on Claudi Mans fa uns experiments molt il·lustratius sobre el tema.



.

No hay comentarios:

Publicar un comentario