El concepte de salut també inclou el fet de gaudir d’una vida sexual
plena. No ens podem descuidar d’aquesta faceta tan important per l'èsser humà quan ens plategem cuidar-nos.
Des de sempre, s’han fet servir alguns aliments o begudes per el seu
suposat efecte afrodisíac, esperant que provoquessin una estimulació del desig
sexual. Tothom ha sentit parlar o ha llegit que les ostres, el cava o la
xocolata són aliments amb certes “virtuts” afrodisíaques.
Per això especialistes mèdics, psicòlegs, antropòlegs i altres
científics, s’han preocupat de buscar explicació a les propietats relacionats
amb el plaer sexual que tenen alguns aliments.
Des d’un punt de vista científic, de la mateixa forma que existeix una
relació entre la dieta i l’equilibri hormonal, caldria esperar que el desig
sexual (mediat per hormones) també estigués influenciat per l’alimentació. El
que està clar és que l’estat d’ànim ens predisposa a tenir més o menys desig
sexual. Portar una vida molt estressada, o tenir un estat d’ànim melancòlic o
angoixat, pot provocar-nos una falta de desig.
Mites
Molts mites sobre aliments afrodisíacs es basen en la idea de que
alguns nutrients, tals com certes vitamines o sals minerals, poden reforçar o
estimular el desig sexual:
- Vitamines
liposolubles de l’ou podrien millorar l’ejaculació precoç.
- La canyella
i la vainilla poden afavorir orgasmes més intensos.
- L’àcid fòlic pot millorar la circulació sanguínia dels genitals.
També pot haver certa relació entre l’aliment que es menja i els
efectes que produeix al cos (“de lo que se come se cria”): turbes de “toro” (testicles)
o menuts d’altres animals rel.lacionats amb la funció sexual.
“…la xocolata té una textura, un sabor i una aroma
que, al introduir-se i desfer-se a la nostra boca, estimula certes terminacions
nervioses als llavis, el nas i la llengua, induint-nos la producció d’unes
hormones, les endorfines, que actuen de forma directa sobre l’estat d’ànim de
les persones.” La
xocolata és un aliment que ens proporciona plaer. Això no és cap mite.
Si tenim algun tipus de dèficit nutricional, la nostra funció sexual
pot estar alterada. Igual que l’obesitat també la pot alterar. Per això és
important menjar de forma correcta. Una dieta sana i equilibrada ens ajudarà a
que la nostra vida sexual sigui plena.
Casos
demostrats
♀ |
♂
|
No cal perdre de vista que són casos concrets, i que no poden
extrapolar-se a la població en general. De vegades, ens trobem amb productes
comercials que ens “venen” la idea de que si són útils a certes persones, ho
poden ser per a tothom. En el desig sexual, la suggestió és fonamental.
L’efecte placebo es produeix molt sovint amb aquests productes: si estem
convençuts de que ens farà efecte, segur que funciona.
A part dels suposats efectes estimulants sobre la libido, la cuina
afrodisíaca que podem trobar a molts llibres i/o revistes compta amb
una gran quantitat d’aliments que tenen molts beneficis per a la salut. A títol
d’exemple:
- els chiles
(pebrots picants), estimulen la secreció d’endorfines i de sucs gàstrics
- l’all,
afavoreix la circulació i el flux sanguini i és antisèptic
- cereals
integrals i verdures, rics en vit B, niacina (vasodilatador)
- fruites
tropicals, ens aporten vitamines, minerals i fibra
- les ostres i altres mariscs, ens aporten zenc, vitamines i minerals
La relació entre els aliments afrodisíacs i la libido és molt més
psicològica que fisiològica. Veritablement, el millor afrodisíac és el que
genera una bona i estimulant companyia, un ambient adequat (música, llum, olors)
i la predisposició per donar i sentir plaer sexual. I fer servir algun aliment
com a element de joc eròtic, no és pas mala idea. La xocolata, les fruites o el
cava ens ofereixen moltes possibilitats. Fins i tot podem elaborar alguna que
altre recepta especial.
Verdures al Curry
cs: cullerada
sopera
|
2 pastanagues mitjanes
½ pebrot vermell
200 gr de cigrons cuits
200 gr bròquil
cibulet
2 cs salsa de soja
2 cs curry (barreja de especies d’origen
indú)
1 iogurt
1 cs sucre
2 cs oli d’oliva
Trencar en trossos menuts el bròquil. Pelar les
pastanagues i tallar-les a rodanxes. Tallar el cibulet. Escalfar l’oli en una
cassola i sofregir a foc viu les verdures durant 5 minuts. Afegir el curry i
remenar. Afegir el iogur, remenar i deixar coure 5-10 minuts més. Mentrestant,
netejar i tallar el pebrot a tires. Esbandir els cigrons en un colador amb
aigua freda i després afegir-los a la cassola, juntament amb les tires de
pebrot vermell. Posar la salsa de soja i el sucre i coure un parell més de
minuts.
Plàtans amb canella
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
1 taronja
50 gr d’ametlles ratllades
2 plàtans petits
2 cs sucre
2 cs oli d’oliva
50 ml de Sherry sec o de vi blanc
1 polsim de canella en pols i 1 branca de
canella
Esprémer el suc de la taronja i la llimona i
reservar. Torrar una mica l’ametlla ratllada i reservar. Pelar els plàtans i
tallar en 2 meitats longitudinalment. Desfer el sucre en una paella, sense
parar de remoure, fins aconseguir un caramel clar. Afegir l’oli, barrejar i
immediatament fregir una mica els plàtans per les dues parts. Reservar-los.
Refredar el caramel que quedi a la paella amb el Sherry o vi blanc i deixar
coure el líquid. Afegir la canella en pols, el suc de taronja i llimona i
deixar que es faci la salsa durant uns minuts. Posar 2 meitats de plàtan a cada
plat i tirar a sobre la salsa i l’ametlla ratllada. Afegir a cada un dels plats uns trossets de branca de canella per
decorar-los.
Peres al vi blanc
Ingredients (per a 2 persones):
2 peres madures
1 tros petit de genjibre (com una nou)
400 ml de vi blanc
50 gr de sucre
2 claus (espècia)
unes fulles de menta fresca
Pelar les peres sense eliminar el tall. Tallar la
base de les peres per tal que puguin posar-se dretes. Pelar el gingebre i
tallar a fines rodanxes. En una cassola petita, on les peres tinguin l’espai
just per estar dretes, coure primer el vi blanc, afegint 300 ml d’aigua, el
sucre, els talls de gingebre i els claus. Quan hagi reduït una mica, afegir les
peres i a tapant la casola i a foc lent, coure uns 10 minuts o més, en funció
de com siguin les peres de dures. Una vegada cuites, treure-les, treure els
claus, i reduir fins que es torni el líquid un xarop. Repartir el xarop, encara
temperat, entre 2 plats, posant una pera a cada un d’ells. Tallar les fulles de
menta a tires i posar-les a sobre de les fruites.
Amanida de fruites
Ingredients (per a 2 persones):
1 llimona
2 talls de meló
2 talls de síndria
2 talls de pinya natural (ananàs)
1 préssec
2 cs sucre
unes fulletes de melissa o de menta fresca
4 cs de pipes de carabassa
Rentar la llimona amb aigua calenta. Sequem i
després el pelem. Tallem la pell a tires finetes i l’exprimim. Traiem la pell i
les llavors a les rodanxes del meló i la síndria. Pelem els talls de pinya i
traiem la part central més dura. Pelem el préssec. Tallem la fruita a trossos
iguals (no massa grans) i els posem a un bol. Afegim el suc de la llimona,
afegim les tires de la pell i la melissa o la menta. Barregem tenint molta
cura. Repartim en dos bols o copes grans. Torrem una mica a una paella les
pipes de carabassa, sense oli. Quan estiguin les posem per sobre de les
amanides.
m'apunto les receptes. però pel que he llegit, hauries de incloure les magranes que també es veu tenen efecte afrodisíac: http://cuinescuina.blogspot.com/2011/11/les-magranes.html
ResponderEliminarGràcies,
ResponderEliminarfet!,les magranes queden incloses a la llista d'afrodisiacs.