http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1312/dd10941/comic_4_normes.pdf |
1. NETEJAR
- Rentar les mans abans de començar a manipular els aliments, després de tocar els aliments crus i, durant la preparació dels aliments, quan manipulem bolquers, escombraries, diners,...
- Rentar mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-vos, o tocar animals domèstics.
- Netejar superfícies i estris de cuina abans de fer-los servir, o després de manipular aliments crus (carn, peix, ous, pollastre,...)
- Protegir aliments i cuina d’insectes i animals domèstics.
- Renteu les fruites i hortalisses, sobretot si es mengen crues.
Motius: Al terra, als animals o a les persones es troben alguns bacteris causants de malalties de transmissió alimentaria. Mans, draps i altres estris de cuina poden escampar aquests bacteris i contaminar els aliments.
2. SEPARAR
- Separar aliments crus dels cuinats i dels que se consumiran crus i ja estan nets.
- Fer servir estris diferents (ganivets,...) per manipular aquests aliments.
- Conservar a la nevera els aliments crus i els cuinats en espais diferents, i en recipients tapats, per evitar la contaminació entre ells.
Motius: Els aliments crus poden contenir bacteris que poden contaminar els aliments cuinats o els que es consumeixin crus que ja estiguin nets.
3. COURE
- Coure els aliments prou, sobre tot, la carn, el pollastre, els ous i el peix.
- Preparacions amb ou tenen que coure: 75º C al centre del producte. Les truites cal que quallin bé.
- Rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75º C al centre de la peça. Els sucs dels rostits tenen que ser clars, no rosats.
- Reescalfeu bé el menjar.
Motius: La cocció elimina bacteris perillosos. Si no s’arriba a la temperatura adequada, els bacteris poden sobreviure. Un reescalfament fet a la temperatura idònia matarà als bacteris que puguin haver-s’hi desenvolupat durant la conservació del aliment.
4. REFREDAR
- Preparar aliments amb la mínima antelació possible abans del seu consum. Si això no és possible, guardeu-los a la nevera.
- Refrigereu els aliments cuinats el més aviat possible. No mantenir-los a temperatura ambient més de 2 hores.
- Es millor descongelar els aliments al frigorífic (traient-los la nit abans) o al microones just abans de preparar-los que deixar-los descongelar a temperatura ambient.
Motius: hi ha bacteris que es multipliquen molt ràpidament si el menjar es conserva a temperatura ambient. Per sota els 5º C i per sobre del 65º C el creixement dels bacteris es retarda o s’atura.
Més informació i materials:
http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1312/doc4020.html
No hay comentarios:
Publicar un comentario