lunes, 10 de octubre de 2011

8àlec del bon sopar dels nens


  1. Cal oferir aliments diferents als que els nens han menjat a escola a mig dia, que els complementin. I que siguin de bona digestibilitat (més fàcils de païr). Millor peix o ou que carn. Si s’opta per la carn, millor la magra (pollastre, gall d’indi, llom de porc,...) que la més grassa.
  2. Les preparacions tenen que facilitar la digestió. Vapor, bullit, papillot, planxa, forn,..., millor que fregits, arrebossats, guissos amb sofregit....
  3. Cal que la hora de sopar sigui l’apropiada. Com a mínim 2 hores abans d’anar a dormir.
  4. Intentar sopar amb els nens. Sense tele, propiciant un ambient agradable i distés. Parlem de l’escola i els amics, de les nostres feines, de la família,.... La taula és una de les millors eines de comunicació.
  5. L’hàbit alimentari que té tota la família serà el que tingui el nen. El bon exemple és el millor estri educatiu per facilitar que arreli un èstil d’alimentació saludable. I els àpats que fa la família plegada, el millor moment per donar-lo.
  6. Sí el sopar és molt d’hora i lleuger, i els nens tenen que estudiar o fer feines diverses, és bó que preguin un petit “resopó” (mig got de llet tebiona o una infusió relaxant, un iogurt....) abans d’anar a dormir. Els ajudarà a conciliar la son.
  7. Cal que les quantitats siguin les apropiades. Un sopar massa abundant, a banda d’afavorir el sobrepés o l’obesitat, pot representar una dificultat per agafar la son. No passa res si els nens es quedem amb una mica de gana.
  8. Estructura i exemples del sopar: Primer + Segon + Postres
Primers plats
Segons plats
Postres
Pasta
+
verdura o hortalissa
(crua o cuita)
Carn
+
verdura o hortalissa
(crua o cuita)
Làctic
Arròs
Peix
Fruita
Patata
Ou

Llegum









·         Primers plats: tombet de verdura amb patata, sopa d’arròs o pasta, puré de cigrons, amanida amb llenties, cus cus amb verdures,...
·         Segons plats: papillot de salmó, tonyina a la planxa amb amanida, remenat de samfaina amb ou, virutes de pollastre amb tomàquet,...
·         Postres: taronja amb canela, boletes de síndria i raïm, iogurt amb comfitura, mató amb mel, pomes i peres al forn,...   
.