- Cal oferir aliments diferents als que els nens han menjat a escola a mig dia, que els complementin. I que siguin de bona digestibilitat (més fàcils de païr). Millor peix o ou que carn. Si s’opta per la carn, millor la magra (pollastre, gall d’indi, llom de porc,...) que la més grassa.
- Les preparacions tenen que facilitar la digestió. Vapor, bullit, papillot, planxa, forn,..., millor que fregits, arrebossats, guissos amb sofregit....
- Cal que la hora de sopar sigui l’apropiada. Com a mínim 2 hores abans d’anar a dormir.
- Intentar sopar amb els nens. Sense tele, propiciant un ambient agradable i distés. Parlem de l’escola i els amics, de les nostres feines, de la família,.... La taula és una de les millors eines de comunicació.
- L’hàbit alimentari que té tota la família serà el que tingui el nen. El bon exemple és el millor estri educatiu per facilitar que arreli un èstil d’alimentació saludable. I els àpats que fa la família plegada, el millor moment per donar-lo.
- Sí el sopar és molt d’hora i lleuger, i els nens tenen que estudiar o fer feines diverses, és bó que preguin un petit “resopó” (mig got de llet tebiona o una infusió relaxant, un iogurt....) abans d’anar a dormir. Els ajudarà a conciliar la son.
- Cal que les quantitats siguin les apropiades. Un sopar massa abundant, a banda d’afavorir el sobrepés o l’obesitat, pot representar una dificultat per agafar la son. No passa res si els nens es quedem amb una mica de gana.
- Estructura i exemples del sopar: Primer + Segon + Postres
Primers plats
|
Segons plats
|
Postres
|
||
Pasta
|
+
verdura o hortalissa
(crua o cuita)
|
Carn
|
+
verdura o hortalissa
(crua o cuita)
|
Làctic
|
Arròs
|
Peix
|
Fruita
|
||
Patata
|
Ou
|
|||
Llegum
|
·
Primers
plats: tombet de verdura amb patata, sopa d’arròs o pasta, puré de cigrons, amanida
amb llenties, cus cus amb verdures,...
·
Segons
plats: papillot de salmó, tonyina a la planxa amb amanida, remenat de samfaina
amb ou, virutes de pollastre amb tomàquet,...
·
Postres:
taronja amb canela, boletes de síndria i raïm, iogurt amb comfitura, mató amb
mel, pomes i peres al forn,...
.